Gå til hovedindhold
Hængelås-tast på tastatur
Nyhed

Fælleskommunal Adgangsstyring for brugere: Ny Context Handler-version på trapperne

I maj og juni gennemføres den forberedende 1. release af en ny version af Context Handler. Den nye version vil bl.a. understøtte National Standard for Identiteters Sikringsniveauer (NSIS).

Fordi den nye version vil kunne håndtere NSIS-sikringsniveauer, omtaler vi den også som NSIS-Context Handler, så vi kan skelne mellem den og nuværende version.

NSIS-Context Handler leveres i to releases i 2022. Den forberedende 1. release finder sted her i maj/juni og 2. release er planlagt til 4. kvartal 2022. Nedenfor i denne nyhed kan du se, hvordan den overordnede tidsplan for releases, test og ibrugtagning af den nye version ser ud.

NSIS-understøttelse og ny funktionalitet

NSIS-Context Handler kan det samme som den nuværende version, men er udvidet til også at understøtte NSIS-sikringsniveauer. Det betyder, at den nye version understøtter både OIOSAML 2 og OIOSAML 3, samt NIST- og NSIS-sikringsniveauer.

Den nye version er desuden udvidet med:

  • Attributservice til overførsel af rettigheder for Identity Providere (IdP'er), der ikke kan sende rettigheder i OIOBPP-format med i SAML-token.
  • Føderation til Sundhedsvæsenets Elektroniske Brugerstyring (SEB). Det betyder bl.a., at der er mulighed for log-in til regionale systemer.
  • NemLog-in3-funktionalitet for IdP'er, der ikke har et givent NSIS-sikringsniveau - fx hvis en IdP er revideret til NSIS-niveau Lav, men kommunens bruger skal have niveau Betydelig for at kunne logge på et fagsystem. Der vil NemLog-in3 kunne anvendes til at autentificere brugeren på niveau Betydelig.  

Den forberedende 1. release i maj/juni indeholder størstedelen af den nye funktionalitet. I 2. release vil NSIS-Context Handler blive revideret og derefter tilsluttet til NemLog-in3.

Tidsplan: Først pilot og så overgangsperiode

I august vil den nye version blive afprøvet af to pilotkommuner. De vil bl.a. afprøve vejledningsmaterialet til ibrugtagning.

Efter pilotperioden vil der i en overgangsperiode være to kørende versioner (nuværende og den nye version). I overgangsperioden vil brugervendte systemer kunne skifte over til at bruge NSIS-Context Handler.

Kommunerne vil modtage yderligere information om hvornår og hvordan deres brugervendte systemer kan skifte over til den nye version i overgangsperioden.

KLIK-opgave til kommunerne

Som forberedelse til overgangsperioden, skal kommunernes IdP’er gøres klar til at kunne modtage log-ins fra både Context Handler og NSIS-Context Handler.

Kommunerne vil derfor ultimo maj/primo juni modtage en KLIK-opgave med en beskrivelse af, hvad der skal ske i deres IdP’er for at etablere trust til den nye version, så de er klar til overgangsperioden.

Læs mere om Fælleskommunal Adgangsstyring for brugere

Du kan læse mere om Fælleskommunal Adgangsstyring for brugere og den nye version af Context Handler ved at klikke på linket nedenfor.

 

Nyhedsoversigt