Gå til hovedindhold
Korsbæk Kommune på skærm

Anvendertest

Bliv fortrolig med dine muligheder for at udføre test op imod infrastrukturen

Her på siden vil du få en kort introduktion til de forskellige testmuligheder, der er tilgængelige, når du som leverandør på infrastrukturen ønsker at udføre test. Du vil blive klogere på de forskellige muligheder og begrænsninger, der findes ved hver af de forskellige testplatforme, og du vil have en klar forståelse af, hvilke formål de hver især tjener i din rejse fra udvikling til at din integration er i luften. 

Introduktion 

Når du i dit arbejde på infrastrukturen ønsker at udføre tests eksisterer der tre overordnede måder at gøre det på:

  1. Selvbetjent test i den fiktive testkommune, Korsbæk Kommune
  2. Selvbetjent test som din egen myndighed, det vil sige mulighed for at blive en såkaldt leverandørmyndighed
  3. Test i samarbejde med en pilotkommune

Godkendelse & accept – også kaldet klarmelding

Hvis du er ny til infrastrukturen og det kommunale landskab, så er du muligvis ikke bekendt med begrebet klarmelding. Begrebet dækker i al sin enkelthed over den proces, hvori du som leverandør til SKI 02.19 (2019) får blåstemplet funktionaliteten af dit system af en af landets 98 kommuner. Bemærk dette kun er gældende, hvis du er på SKI 02.19-aftalen fra 2019. Det er denne præmis begrebet ’pilotkommune’ udspringer af.

Det essentielle her er, at du til hver en tid forud for at gå fra test til produktion skal have din løsning godkendt af en kommune – dette trin kan på nuværende tidspunkt ikke springes over, da det er et grundvilkår for at kunne eksistere i infrastrukturens økosystem.

Lanceringen af de nye testmuligheder ændrer således kun ved processen, der leder op til den endelige klarmelding hos en kommune, og reducerer tiden du skal allokere hos en kommune, da du i de respektive testplatforme har mulighed for at udvikle, afprøve og forfine dit produkt ved egen hjælp – det vil sige uden inddragelse af en kommune. På den måde har du de bedste forudsætninger for at nå så tæt på målstregen som muligt før din kommune inddrages til den endelige klarmelding. 

Ønsker du at læse mere om klarmeldingsbegrebet? Så klik her.

Tre scenarier for test

Groft sagt kan man skitsere tre forskellige scenarier, du som leverandør kan befinde dig i:  

  1. Er du som leverandør ny på det kommunale marked, eller ny bruger af den fælleskommunale infrastruktur, er test i kontekst af Korsbæk Kommune det oplagte valg.  
     
  2. Er du som leverandør allerede etableret på det kommunale marked, og vil i gang med at integrere et produkt med infrastrukturen, vil Korsbæk Kommune i de fleste tilfælde være et godt sted at prøve de relevante integrationer af. 
     
  3. Er du leverandør til et af de fælleskommunale projekter, eller er du en af de store leverandører med mange løsninger til kommunerne, er det også muligt at blive sin egen myndighed. Denne mulighed er både kompliceret og omkostningstung.

Bemærk i øvrigt, at de forskellige testmuligheder eksisterer side om side, og du derfor kan hoppe frit fra én testplatform til en anden. Du kan eksempelvis starte i Korsbæk Kommune, og sidenhen migrere over til testplatformen 'egen myndighed', hvor du efterfølgende søger godkendelse og accept via et samarbejde med en pilotkommune forud for at du går live i produktion. Lever din løsning ikke op til kommunens krav (og derfor ikke kan blive godkendt), så kan du frit hoppe tilbage i en af de to testplatforme, hvor du yderligere kan forfine din løsning indtil du føler dig klar til at ’gå til eksamen’ på ny hos din pilotkommune.

Tre muligheder for at udføre tests

  Korsbæk Kommune Egen myndighed - leverandørmyndighed Pilotkommune
Aftaler & forudsætninger      
Kræver aftale med kommune Nej Nej Ja
Serviceaftaler Godkendes af KOMBIT/IBM Du har selv adgang til at godkende serviceaftaler Kontakt pilotkommunen for godkendelse
Integrationer & testdata      
Organisation Du har adgang til Korsbæk kommunes organisationsdata Du kan selv sætte organisation op Du har adgang til pilotkommunens testorganisation
Klassifikation Du har adgang til Korsbæks kommunes klassifikation Ja Ja
Sags- og Dokumentindeks Du kan se sager, som andre leverandører har lagt op og prøve selv at lægge sager op Indgår i en tillægspakke Ja
Ydelsesindeks Ja, denne kommer snart Mangler afgørelse - mere information kommer snart Ja
CPR Der er allerede indlæst testborgere Indgår i en tillægspakke Ja. Data indlæst er som minimum mikrofamilien
Fordelingskomponenten Ja Ikke planlagt endnu Ja
Beskedfordeler Ja, og du vil regelmæssigt modtage beskeder Kan tilkøbes Ja, men beskeder skal bestilles
Økonomi i Rammearkitekturen (ØiR) Der er tilknyttet virtualiserede services Kan tilkøbes Måske - det afhænger af den givne pilotkommune
Værktøjer, klienter m.m.      
Administrationsmodul Ja, som bruger Ja, som administrator og bruger Ja, som bruger
SAPA-Test-klient Ja Kan tilkøbes Ja
Beskedfordeler Web-klient Ja, som bruger Ja, som administrator og bruger Ja, som bruger
Brugsmønstre      
Indledende afprøvning af integrationer, udvikling m.m. Ja Ja Ja
Funktionel test Ja Ja Ja
Performance test Nej Nej Nej
Automatiseret regressionstest Nej Ja Nej
Gennemførsel af accepttest og godkendelse - også kaldet klarmelding Nej, skal gennemføres med en kommune Nej, skal gennemføres med en kommune Ja

 

Ligger du inde med en god ide eller feedback til hvordan vi gør test i infrastrukturen endnu bedre?

Ønsker du at kontakte os omkring test i infrastrukturen, så send os en mail på kdi@kombit.dk.