Fælleskommunal Beskedfordeler
Beskedfordeleren gør det nemt at sende beskeder mellem fagløsninger, så medarbejdere og løsninger kan reagere på hændelser i andre fælleskommunale, regionale og statslige it-løsninger.
Fælleskommunal Beskedfordeler muliggør hændelsesorienteret sagsbehandling ved at tilbyde et fælles kommunikationspunkt for udveksling af beskeder om vigtige hændelser mellem fagløsninger, der benytter den fælleskommunale infrastruktur.
Behovet for Fælleskommunal Beskedfordeler
Fælleskommunal Beskedfordeler er den standardmekanisme i den fælleskommunale infrastruktur, der understøtter hændelsesorienteret sagsbehandling. Hændelsesorienteret sagsbehandling betyder, at personer og it-løsninger i kommunerne kan reagere, når der sker noget, der har betydning for deres sager.
Via Fælleskommunal Beskedfordeler er det allerede i dag muligt at modtage beskeder om en lang række hændelser, der er relevante for det kommunale arbejde. Det kan fx være ændringer i CPR, ændringer i skatteoplysninger, en borgers udskrivning fra et sygehus eller ændringer i Fælleskommunalt Organisationssystem. Den fulde liste af beskeder kan ses på siden om forretningsmæssigt overblik for Fælleskommunal Beskedfordeler.
Ved at give det enkelte fagsystem mulighed for at modtage beskeder om relevante hændelser ét sted, behøver man ikke at opsøge informationen ude i de mange forskellige fagsystemer, hvor beskederne oprindelig er skabt eller registreret. Derved slipper fagsystemerne for at oprette og vedligeholde mange forskellige integrationer for at få besked om relevante hændelser.
KOMBIT udvikler endvidere løbende integrationer, der omsætter relevante hændelser fra it-løsninger i fx regioner og staten til beskeder i Fælleskommunal Beskedfordeler, så kommunale og fælleskommunale it-systemer kan modtage disse beskeder ét sted.
Sådan fungerer Fælleskommunal Beskedfordeler
Fælleskommunal Beskedfordeler bruges til at sende beskeder fra et afsendersystem til en eller flere modtagere. Fælleskommunal Beskedfordeler er specifikt designet til at håndtere situationer, hvor afsenderen ikke nødvendigvis kender alle modtagere af beskeder.
Beskedfordelerens overordnede virkemåde er illustreret på figuren nedenfor:
Et afsendersystem sender en besked via Fælleskommunal Beskedfordeler, når der er sket noget nyt i afsendersystemet, som kunne være af interesse for andre systemer.
Når man ønsker at modtage beskeder i et it-system, skal Fælleskommunal Beskedfordeler konfigureres, så man kun modtager beskeder, som er relevante. Dette gøres i praksis ved at leverandøren af modtagersystemet logger ind i Beskedfordelerens brugergrænseflade og opsætter abonnementer på de beskeder, der skal modtages.
Både beskedafsendelse og beskedmodtagelse er styret af serviceaftaler, der administreres via Fælleskommunalt Administrationsmodul - ligesom øvrige services i den fælleskommunale infrastruktur. Det vil sige, at det er kommunen, der gennem sine serviceaftaler styrer hvilke data, der kan sendes og modtages via Fælleskommunal Beskedfordeler. På den måde er det fx muligt at begrænse persondata, så de kun sendes til systemer, der har et reelt behov for disse data. Det er ligeledes muligt, at kommunerne har forskellige it-leverandører af samme type fagsystem, der abonnerer på de samme typer af beskeder, men at et givet fagsystem kun får adgang til en kommunes data, hvis kommunen rent faktisk benytter systemet.
Fælleskommunal Beskedfordeler er bygget robust med forskellige mekanismer, såsom kvitteringsflow for både afsendelse og modtagelse, samt en kopikø til beskeder, der allerede er modtaget. Dette er med til at sikre, at beskeder ikke går tabt selv om uheldet skulle være ude.