Gå til hovedindhold
Billede med filter og ikon

Fælleskommunal Postkomponent

Den fælleskommunale infrastruktur tilbyder postintegrationer som kommunale it-systemer kan benytte til at sende og modtage post.

I forbindelse med afsendelse af postmeddelelser, hvad end det er via Digitaliseringsstyrelsens Digitale Post-løsning, Næste generation Digital Post (NgDP), en fjernprintleverandør eller NemSMS, kan kommunale it-systemer benytte den fælleskommunale infrastrukturs postkomponent. Komponenten muliggør ligeledes, at kommunale it-systemer kan modtage en meddelelse fra Digital Post.

Postkomponenten udgøres af integrationerne SF1601 Afsend post og SF1606 Modtag post. Integrationerne er NgDP-kompatible og understøtter de muligheder, som seneste Digitale Post-løsning tilbyder, herunder blandt andet det nye meddelelsesformat, MeMo, og store forsendelser på op til 99,5 mb. Læs mere om mulighederne for Fælleskommunal Postkomponent og integrationerne under ”Forretningsmæssigt overblik”.

Behovet for Fælleskommunal Postkomponent

Fælleskommunal broker
Digitaliseringsstyrelsen anbefaler, at myndigheder tilslutter færrest mulige modtagersystemer direkte til Digital Post. Det betyder, at myndigheder, herunder kommuner, skal afsøge mulighed for at bruge en såkaldt ”broker” – et mellemled mellem it-systemer på den ene side og Digital Post på anden.

Her spiller den fælleskommunale infrastruktur en vigtig rolle, fordi Fælleskommunal Postkomponent netop agerer postkontor (mellemled) mellem it-systemer og Digital Post. Se mere under "Hvordan fungerer Fælleskommunal Postkomponent?".

Økonomisk gevinst
Udover at integrationerne tilhørende Fælleskommunal Postkomponent bygger på fælles standarder, som kan genbruges på tværs i kommunale fagløsninger, og samtidig benytter den samme sikkerhedsmodel som de øvrige integrationer på Serviceplatformen, er der også en økonomisk gevinst at hente med postkomponenten.

Ved at benytte SF1601 Afsend post kan kommunale it-systemer nemlig forespørge om en modtager er fritaget for Digital Post. Er modtageren dette, vil integrationen i stedet sende postforsendelsen til Fjernprint. Dermed slipper kommunen for at betale fjernprintleverandøren for at foretage forespørgslen, da integrationen selv kan fordele mellem digital- eller fysisk post.

I casen ”Integration til Postkomponenten letter dokumentationsproces i Vejle Kommune”, kan du læse mere om, hvordan Vejle Kommune sparer penge via Fælleskommunal Postkomponent.

Hvordan fungerer Fælleskommunal Postkomponent?

Den fælleskommunale infrastrukturs postintegrationer og de indeholdte services udstilles via Serviceplatformen. I modellen herunder er integrationerne illustreret med farver for at fremhæve dem fra de øvrige integrationer på den fælleskommunale infrastruktur. I boksen til højre for "Infrastrukturen" er der zoomet ind på integrationerne, som udgør Postkomponenten. Det er muligt at klikke på de enkelte integrationer for at læse mere.

For en mere detaljeret model, hvor de enkelte services også indgår, kan du klikke dig ind på Bliv klar til at kode, hvor du finder flere modeller, samt kan læse om, hvordan du ibrugtager integrationerne.

Læs mere om Fælleskommunal Postkomponent

Du kan læse mere om de forretningsmæssige fordele ved brugen af Fælleskommunal Postkomponent under Forretningsmæssigt overblik.

Skal du have adgang til Postkomponenten? Så kan du få hjælp og vejledning på siden Bliv klar til at kode.