Udvalgte løsninger
Fælleskommunal Adgangsstyring
Fælleskommunal Adgangsstyring for brugere udsteder brugerrettigheder i fagsystemer ud fra kommunens tildeling af rettigheder til sine brugere. Selve tildelingen og administrationen af brugernes rettigheder til lokale og fælleskommunale systemer sker i kommunens eksisterende brugerrettighedssystem.
Fælleskommunal Adgangsstyring for systemer udsteder rettigheder til systemer, der ønsker at tilgå services og data i andre systemer. Kontrollen foregår op mod serviceaftalen, og der udstedes kun rettigheder, hvis der er overensstemmelse mellem det certifikat, systemet bærer, og det certifikat der blev registreret ved tilslutningen.
Efterfølgende gives der adgang svarende til de rettigheder, der er registreret i serviceaftalen.
Kommunen får dermed én løsning, der håndterer tilslutninger, matcher roller og forvalter aftaler om adgange og rettigheder for fælleskommunale it-systemer og kommunens egne systemer.
Fælleskommunal Beskedfordeler
Beskedfordeleren gør det nemt at sende beskeder mellem fagsystemer, så medarbejdere og løsninger kan reagere på hændelser i andre fælleskommunale, regionale og statslige it-systemer.
På den måde understøtter Beskedfordeleren hændelsesorienteret sagsbehandling. Hændelsesorienteret sagsbehandling betyder, at personer og it-systemer i kommunerne kan reagere, når der sker noget, der har betydning for deres sager.
Via Beskedfordeleren er det bl.a. muligt at modtage beskeder om en lang række hændelser, fx ændringer i CPR, ændringer i skatteoplysninger, en borgers udskrivning fra et sygehus eller ændringer i Fælleskommunalt Organisationssystem.
Læs mereCPR
CPR er grundstenen i mange kommunale fagløsninger. Med en borgers CPR-nummer som adgangsnøgle, kan en kommunal medarbejder hurtigt tilgå oplysninger om borgeren, fx bopæl, civilstatus, børn og forældre.
Den fælleskommunale infrastruktur giver mulighed for at tilgå CPR-data i forskellige indpakninger gennem infrastrukturens CPR-replika. CPR-replikaet giver således kommunerne mulighed for let og hurtig at indhente personlige oplysninger om en given borger i forbindelse med sagsbehandlingen. Det kan være oplysninger om bopæl, civilstatus, børn og forældre.
Men det kan også være historiske data – tidligere adresser, tidligere civilstand og tidligere CPR-nummer -, eller følsomme persondata såsom adressebeskyttelse og folkekirketilknytning.
Med CPR-replika er der både mulighed for at hente en komplet kopi af alle data fra CPR eller en begrænset delmængde - det kan bl.a. ske via søgning, opslag på enkelte CPR-numre eller ved at tegne abonnement på hændelser i CPR mv.
Fælleskommunalt Klassifikationssystem
Klassifikationssystemet ajourfører og udstiller alle fælles klassifikationer i kommunerne. Løsningen har egen brugergrænseflade, som den enkelte kommune kan benytte til at opbygge og vedligeholde egne klassifikationer, eksempelvis lokale udvidelser til KLE og rollekataloger eller egne ydelsestyper.
En kommune kan vælge at benytte Klassifikationssystemet til at oprette og vedligeholde klassifikationer. Når der sker en ændring i en klassifikation, udsendes der via Fælleskommunal Beskedfordeler en hændelsesbesked til de systemer, som Klassifikation er autoritativ kilde for. Alternativt kan andre systemer selv hente opdateringer til klassifikationer via Klassifikationssystemet.
Hvis kommunen vælger at benytte sit eget lokale klassifikationssystem til at oprette og vedligeholde klassifikationer, kan Klassifikationssystemet, via Beskedfordeleren, abonnere på hændelsesbeskeder fra det lokale klassifikationssystem. Dermed bliver Klassifikationssystemet automatisk ajourført, så alle klassifikationer efterfølgende kan udstilles ét sted.
Med Klassifikationssystemet kan kommunen være sikker på at benytte de samme klassifikationer på tværs af opgaver og fagsystemer.
Fælleskommunalt Organisationssystem
Organisationssystemet håndterer kommunens organisationsdata. Løsningen udstiller informationer om medarbejdere og organisationer til it-systemer, som derfor ikke selv behøver at vedligeholde disse data.
Med Organisationssystemet kan kommunerne administrere deres organisationsdata ét sted.
Opdaterede organisationsdata på tværs af kommunens organisation og it-systemer er en forudsætning for bl.a. helhedsorienteret sagsbehandling og troværdig ledelsesrapportering.
Læs mereFælleskommunal Postkomponent
Postkomponenten dækker over de integrationer i den fælleskommunale infrastruktur, der kan sende og modtage post på vegne af et kommunalt fagsystem.
Med Postkomponenten kan kommunale fagsystemer afsende breve til borgere, virksomheder og myndigheder, enten via Digitaliseringsstyrelsens Digitale Post-løsning eller som fysisk brev via kommunens fjernprintløsning.
Det er også muligt for kommunens fagsystemer at modtage en meddelelse fra Digital Post. En meddelelse kan enten være et nyt brev, et videresendt brev eller et svar på et brev, der tidligere er fremsendt af en myndighed.
Med Fælleskommunal Postkomponent kan kommunale fagsystemer også forespørge om en modtager er fritaget for Digital Post. Er modtageren dette, vil integrationen i stedet sende postforsendelsen til fjernprint.
Dermed slipper kommunen for at betale fjernprintleverandøren for at foretage forespørgslen, da integrationen selv kan fordele mellem digital- eller fysisk post.
Fælleskommunalt Sags- og Dokumentindeks
Sags- og Dokumentindekset samler metadata om sager og dokumenter fra en lang række it-systemer. Metadata udstilles via services til brug for andre systemer, der skal give borgere og medarbejdere i kommunen et overblik over sager og dokumenter om en borger eller en virksomhed.
Indekset er ikke et it-system for slutbrugeren, men en samling af data fra en bred vifte af systemer – som så herfra er tilgængelige for kommunens fagsystemer og overbliksløsninger, fx Sags- og Partsoverblik (SAPA). På den måde undgås siloer af systemer og øer af data, hvor man kun kan se information om sager og ydelser i de ESDH- og fagsystemer, informationerne er født i.
Silo-systemer kræver mange opslag, koster tid og øger risikoen for fejl, når man skal skabe sig overblik over alle de informationer, der findes om en given borger eller virksomhed. Derfor er der brug for den centralisering af data, som Sags- og Dokumentindekset giver.
Det gør det muligt at hjælpe den enkelte sagsbehandler i eksempelvis Borgerservice med at samkøre information, så samme borger ikke modtager to samtidige, og dermed uberettigede, ydelser.