Gå til hovedindhold
Stor dør til reception
Case

Dafolo: ”Forretningsneutral infrastruktur er vejen frem”

Det sande digitale genbrug ligger i den forretningsneutrale udstilling af data og funktionalitet. Et eksempel på dette er adgangs- og rettighedsstyring – og her går kommunerne forrest.

It-projektchef hos Dafolo, Marianne Mogensen, er stor tilhænger af de sammenhænge som forskellige fællesoffentlige infrastrukturprojekter og -programmer sætter i søen i disse år.

Hun vurderer ligefrem, at infrastrukturen spiller en ikke uvæsentlig rolle i forhold til, at man hos Dafolo kan udbyde så fagligt skarpe it-løsninger til lige så skarpe priser.

Vi skal fx ikke bruge en masse ressourcer på at kaste os over udvikling af single sign-on – for det er ikke vores spidskompetence – og det er der jo så heldigvis også andre gode kræfter, der har taget på sig.” udtaler Marianne Mogensen.

Fælleskommunal adgangsstyring for brugere sikrer sammenhængen

Hvor brugeradministrationen i Dafolos løsninger tidligere har været administreret direkte via Dafolos egne systemer, har de nu flyttet alt kommunal brugerstyring til fælleskommunal adgangsstyring for brugere.

Som i så mange andre sammenhænge betyder decentralt vedligehold af data og brugeradgange, at der vil være data som ikke er vedligeholdte. For eksempel ser man ofte at en organisation fra tid til anden glemmer at slette adgangen for en bruger i en decentral løsning, efter ophørt ansættelsesforhold.

Med en direkte integration til kommunens AD (Active Directory) er der ikke så meget at rafle om. Her oprettes brugeren, så snart en person starter i organisationen – og der lukkes ned igen, så snart medarbejderen fjernes fra kommunens AD.

I Dafolos løsninger kan kommunen ved hjælp af fire forskellige jobfunktionsroller styre, hvilke typer af data, de forskellige medarbejdere skal have adgang til på tværs af Dafolos løsninger.

Medarbejderen i kommunen kan dermed tilgå løsningerne i sin browser og blive logget via single sign-on.

Det er en regulær win-win situation. Hos Dafolo kan vi, også for kommunerne, skære en kompliceret og drifttung opgave fra. Samtidig kan kommunerne centralt, sikkert og simpelt styre deres rettigheder på tværs af vores – og en masse andre af deres fagløsninger.” forklarer Marianne Mogensen.

”Det ægte genbrugsguld ligger i forretningsneutral infrastruktur”

Marianne Mogensen ser det store potentiale i kommunernes fælles infrastruktur, der hvor der fokuseres på udvikling af kontekst- og forretningsneutral funktionalitet.

Når infrastruktur bliver for kontekstspecifik i forhold til en konkret anvendelse, så bliver det både svært og krævende at få dem til at passe ind i andre sammenhænge – og der er det så fedt, at kommunernes fælles infrastruktur tilbyder forskellige integrationer til generiske og generelle data.” fortæller Marianne Mogensen og fortsætter:

Dels fordi vi let kan bruge dem til at berige vores procesflows, men også fordi det skaber grundlaget for en ensartet håndtering på tværs af kommunegrænser.

Med samme tekniske og praktiske opsætning af fx brugerstyring og organisationsdata, bliver det lettere for en leverandør, såsom Dafolo, at opbygge et fagligt digitalt setup, da det kan bruges på tværs af kommunerne, og ikke i samme omfang skal tilpasses individuelle behov.

Dermed indfris den fælleskommunale ambition om, at man centralt bygger nogle af de komponenter, som skal anvendes på tværs af langt de fleste kommunale fagsystemer, så funktionen og opgaven netop ikke skal udvikles og vedligeholdes af hver enkelt leverandør.

Samtidig kan leverandører, som Dafolo, fokusere målrettet på de dele af deres løsninger, som skaber konkret forretningsværdi for kommunerne og forbedrer betjeningen af borgerne.

Med de positive erfaringer fra fælleskommunal adgangsstyring for brugere i bagagen, følger Dafolo derfor også mulighederne i at integrere til flere dele af infrastrukturen tæt.