Gå til hovedindhold
Lamper og ikon

Forretningsmæssigt overblik: Organisationssystem

Få overblik over den forretningsmæssige forståelse, så du kan komme godt i gang med Fælleskommunalt Organisationssystem.

På denne side kan du læse om:

Sådan anvendes Fælleskommunalt Organisationssystem

De direkte anvendere af Fælleskommunalt Organisationssystem er kommunale systemer, som skaber/vedligeholder eller anvender data om kommunernes organisation.

  • Afsendersystemer (skrive-anvendere)
    Kommunens lokale organisationsløsning(er), fx AD. Typisk anvender en kommune flere systemer, som hver især beskriver aspekter af den samlede organisation
     
  • Modtagersystemer (læse-anvendere)
    Kommunens egne fagsystemer, fx ESDH-systemer, lønsystemer, økonomisystemer og jobcenterløsninger, fælleskommunale systemer  som fx SAPA, KY og DUBU og fællesoffentlige løsninger som fx FUT.

Fælleskommunalt Organisationssystem tilbyder en række webservices, som kan anvendes til at opdatere og hente metadata om den kommunale organisation. 

Derudover tilbyder Organisationssystemet en webbaseret brugergrænseflade, som giver kommuner mulighed for at læse og ændre deres organisationsdata. 

Desuden tilbydes to beskedservices hvor man vha. Fælleskommunal Beskedfordeler, kan abonnere på specifikke hændelser relateret til brugere og organisationsenheder.

 

 

Forretningsmæssig opbygning

For at hjælpe kommuner, fagprojekter og leverandører med at forstå, hvordan kommunens organisationsdata og -strukturer modelleres i Fælleskommunalt Organisationssystem, er der udarbejdet et sæt anvisninger. Anvisningerne har til hensigt at skabe en fælles forståelse for anvendelsen af systemet set fra et informationsperspektiv. De opstiller rammerne for, hvordan administrative organisationsstrukturer etableres med udgangspunkt i informationsmodellen for systemet og konkrete behov til etablering af organisationsstrukturer (i anvisningen kaldes dette ”registreringsmønstre”).

Som et supplement til registreringsmønstrene, indeholder anvisningerne et sæt anvendelsesforskrifter. De beskriver udvalgte scenarier, som aftagere af data fra Fælleskommunalt Organisationssystem kan have brug for at kunne håndtere.

Anvisningerne er primært målrettet udviklerne af integrationer mod Organisationssystemet, men er også relevante for de medarbejdere i kommunerne og i de fælleskommunale fagprojekter, der skal beslutte, hvorledes kommunens organisationsdata skal anvendes i deres systemer. Målgruppen for anvisningerne er altså både udviklere og arkitekter fra it-leverandørerne og kommunernes og fagprojekternes egne medarbejdere, herunder fx projektledere, digitaliseringskonsulenter eller it-arkitekter. '

Det er vigtigt, at alle personer, der har ansvaret for at etablere de administrative organisationsstrukturer i Organisationssystemet og de personer, der skal sørge for, at de bliver anvendt, og dermed skal integrere til Organisationssystemet, forholder sig til anvisningerne.

Anvisninger - Fælleskommunalt Organisationssystem

Du kan downloade dokumentet ved at klikke på titlen: