Gå til hovedindhold
Mennesker der cykler
Nyhed

Ny version af Fælleskommunalt Organisationssystem frigivet til brug

Fra i dag er det muligt at indgå serviceaftaler på den nye version af Organisationssystemet.

Med den nye version optimeres en række funktioner. Bl.a. er opmærkningsmulighederne forbedret, sikkerhed er styrket via ny sikkerhedsprofil, og der er tilføjet nye muligheder for sletning og anonymisering af data. Disse ændringer har vi tidligere omtalt i denne nyhed.

Den nye version er nu tilgængelig for oprettelse af serviceaftaler i Fælleskommunalt Administrationsmodul, og dokumentation, anvisninger og information er blevet opdateret, så de afspejler ændringerne i den nye version.

Nye anvendersystemer skal bruge den nye version

Fra i dag vil det ikke være muligt for nye anvendersystemer at oprette serviceaftaler på den tidligere version af Organisationssystemet (SF1500 Organisation version 2.9 med tilhørende serviceversioner 5.0) – nye anvendersystemer skal således oprette serviceaftaler på den nye version.

For anvendersystemer, der allerede har integration til version 2.9, vil det dog i en periode stadig være muligt at indgå serviceaftaler med nye kommuner. Version 2.9 vil være i drift indtil udgangen af marts 2022.

Eksisterende anvendere opfordres til at opgradere til den nye version i tide, så forretningen ikke bliver påvirket, når den tidligere version udfases.

Find opdateret information og dokumentation

I arbejdet med at opdatere information og dokumentation, har vi simplificeret og samlet de mange tidligere dokumenter til færre og mere fokuserede udgaver:

Få adgang til den nye version

For at jeres anvendersystemer kan få adgang til den nye version, skal der indgås ny(e) serviceaftale(r). Processen for at indgå en serviceaftale, der giver læseadgang til én kommune, er beskrevet på siden Bliv klar til at kode.

Når en serviceaftale er godkendt af en kommune, vil et anvendersystem kunne kalde de nye endpoints, efter at der er trukket token til den nye service, dvs. med den nye versions EntityId (oplysninger om EntityId kan ses i Administrationsmodulet).

Opmærksomhedspunkter ved opgradering til ny version

Der er flere ændringer, som man skal være opmærksom på, når man opgraderer til den nye version af Organisationssystemet:

 • Ny sikkerhedsprofil
  Versionen implementerer en nyere sikkerhedsprofil (OIO IDWS), som medfører, at man skal etablere forbindelse til servicerne ud fra IDWS-principperne. Du kan læse mere om implementering af OIO IDWS i de nye serviceversioner i dokumentationen.

  Det er kun muligt at kalde de nye versioner af Organisationssystemets services med token sikkerhed. Du kan se en referenceimplementering af hvordan man udfører et kald med den nye sikkerhedsprofil i henholdsvis Kodeeksempler til Java og Kodeeksempler til .NET.
   
 • Nye endpoints
  Alle servicerne har fået nye direkte endpoints. De nye endpoints vil kunne ses under den respektive service på siden for SF1500 Organisation.
   
 • Nye webserviceskemaer 
  Den nye version har fået nye webserviceskemaer (WSDL). Skemaerne kan findes i dokumentationen eller ved at inspicere dem direkte ved at tilføje “?wsdl” efter servicens endpoints, fx https://organisation.eksterntest-stoettesystemerne.dk/organisation/organisationenhed/6?wsdl for OrganisationEnhedService i det eksterne testmiljø.

Webinarer om Infrastrukturens Onboardingsprogram

Nye og eksisterende anvendere kan via Infrastrukturens Onboardingsprogram deltage i skræddersyede forløb med henblik på at koble på den fælleskommunale infrastruktur.

Hvis du vil vide mere om Onboardingsprogrammet, kan du deltage i et af de kommende webinarer.

Nyhedsoversigt